/Grafkelder
Grafkelder 2017-03-03T09:24:45+01:00

Grafkelder

Een grafkelder is een afgesloten ruimte onder de grond waarin één of meerdere grafkisten geplaatst kunnen worden. Er zijn verschillende mogelijkheden voor het maken van een grafkelder:

– Gemetselde grafkelder
– Betonnen grafkelder
– Polyester grafkelder

Grafkelders worden meestal gebruikt voor familiegraven. Dit houdt in dat er meerdere grafkisten in één kelder geplaatst kunnen worden. De kisten worden veelal boven elkaar geplaatst. Nadat de eerste kist in de kelder bijgezet is wordt dit afgesloten door middel van een plaat. De tweede grafkist wordt hierboven geplaatst. Het is ook mogelijk om een grafkelder naast elkaar toe te passen.

Vroeger werden gemetselde grafkelders veel toegepast. De laatste jaren wordt er voor beton en polyster gekozen. Het is ook mogelijk om de binnenkanten van de grafkelders te voorzien van verf of zelfs tegels.

Grafkelders worden ook veel toegepast bij algemene graven. Hierdoor kan er een efficiënt beheer- en ruimingsbeleid opgesteld worden. Algemene graven worden meestal maar voor een korte periode uitgeven (10-15 jaar). Na deze periode worden de kelders leeg geruimd en kunnen deze weer opnieuw uitgegeven worden.

Er is een mogelijkheid om ventilatie toe te passen bij de grafkelders, hierdoor wordt het ontbindingsproces van het lichaam bevorderd en is in sommige gevallen zelfs verplicht. De zuurstofrijke lucht wordt onder in de grafkelder geblazen en de zuurstofarme lucht wordt bovenaan door middel van een koolstoffilter gezuiverd en zorgt ervoor dat alle schadelijke gassen gefilterd worden. Dit zorgt er mede voor dat de slecht ruikende gassen ook afgebroken worden.

Er zijn verschillende voordelen voor het toepassen van grafkelders in plaats van de zandgraven. Onderstaand een aantal weergegeven.
1. Bij de ruiming van grafkelders is contact met stoffelijke resten uit te sluiten.
2. Risico grafdelven; Bij een grafkelder hoeft deze enkel geopend te worden bij zandgraven is er een risico op instortgevaar van het graf.
3. In de loop der jaren zal een grafkist door de gronddruk inzakken bij een zandgraf, hierdoor moet het graf bijgevult worden. Dit is bij een grafkelder niet nodig.

Veel begraafplaatsen die nieuw- of heringericht worden maken gebruik van grafkelders door bovenstaande voordelen. Het zorgt voor een verzorgde begraafplaats waar minder onderhoud nodig is als bij zandgraven.

Verder praten over de mogelijkheden?

Wilt u ook compleet ontzorgd worden bij de inrichting van uw begraafplaats? Neem dan contact op voor een vrijblijvende offerte.

  • Info@begraafplaatsonderhoud.nl

  • 0187-489088